BESPLATNA DOSTAVA za sve narudžbe iznad 200€!

Najčešća pitanja o promjeni veličina prstena

Najčešća pitanja o promjeni veličina prstena

Kada je u pitanju pronalaženje savršenog prstena za vas, veličina je važna. Što bolje prsten odgovara, to više ćete cijeniti njegovu složenu izradu i stil. Bitno je da uložite neko vrijeme kako bi vam prsten odgovarao. Ako pronađete idealan prsten, ali ne odgovara baš savršeno, tada vam je na raspolaganju mnogo opcija prilagodbe veličine prstena. To ne mora biti tako teško iako zvuči kao izazovan problem. Bez obzira na to jeste li u nedoumici kako smanjiti prsten ili kako povećati veliki prsten, rješenja itekako postoje. Zato ćemo vam pomoći kako bismo pronašli najbolji prsten za vas i pomogli vam prilagoditi veličinu prstena.

Dva elegantna zlatna prstena sa svjetlucavim dijamantima, savršena za posebne prilike.

Kako pravilno odabrati prsten?

Prstenje možemo nazvati najzahtjevnijim komadima u svijetu nakita. Zato je najvažnija stvar kod prstena je da ga znate pravilno odabrati. Vjerojatno je da ćete se naći u životnoj dobi ili promjenama kada ćete morati prilagoditi veličinu ovog prstena, ali važno je da kupite prsten koji vam zaista odgovara i pristaje. Postoji, naravno, nekoliko pravila koja se tiču toga kako najbolje pronaći i odabrati prsten koji vam zaista odgovara.

Temperatura

 Jedno od tih pravila koje zaista treba uzeti u obzir prilikom provjere odgovara li prsten je - temperatura. Ako je iznimno toplo, upravo ste se tuširali toplim tušem ili je vani ljeto i vrućina, vaši će prsti vjerojatno biti malo širi i natečeni, zbog čega će prsteni biti tijesniji nego što bi inače bili. S druge strane, ako ste u hladnijoj temperaturi, vaši će prsti vjerojatno biti nešto manji nego što bi inače bili, i dobro odgovarajući prsten može se osjećati malo labavo. Zato prije odabira prstena, postignite nekako neutralnu temperaturu i budite sigurni da prsten zaista pristaje širini i obliku vaših prstiju.

Širina prstena

Očito je kad vam je prsten prevelik, ali što kada je samo skoro prevelik, ili pola veličine prevelik? U tom slučaju stavite prsten dok obavljate svakodnevne zadatke poput slaganja rublja, rada na računalu ili čitanja knjige i slično. Ako se prsten okreće i često treba prilagođavanje, vjerojatno je malo prevelik, ali najčešće u tom slučaju ne treba dodatnu prilagodbu veličine. Dok je u slučajevima kada se previše lako skida sa prsta bez otpora potrebna prilagodba jer je u tom slučaju veća vjerojatnost da ga izgubite.
Ista je stvar kada vam je prsten premalen, evidentno je, neće moći ni stati na prst. Međutim u slučaju kada stane, ali je tijesan i neugodan osjećaj kada ga imate na prst, znači da je skoro premalen. Imate prekrasan prsten i zaista bi bilo šteta da vam je tijesan, u tom slučaju zaista treba prilagodbu veličine.

Materijal prstena

Naravno da je u svemu tome važan materijal od kojeg je načinjen prsten. Zlatno prstenje, srebrno i prstenje od platine najzahvalniji su materijali. Ova tri metala mogu se lakše savijsti i oblikovati kako bi se uspješno prilagodili ako to bude potrebno.

Ženska ruka s prekrasnim prstenom s dva blistava dijamanta.

Zašto je važno mijenjati veličinu prstena?

Ako je prsten previše velik, vrlo je vjerojatno da ga jako lako izgubite, da vam ispadne ili sklizne sa prsta. Kada vam je prsten previše malen, može se javiti neugodnost da ga u jednom trenu ne možete skinuti s prsta, a također, malen prsten može rezultirati time da vam blokira protok krvi i da prst otiče. Stoga je logična i ispravna metoda uvijek kupiti prsten temeljen na veličini vaše ruke, slijeđeno pravilima koja smo malo prije naveli. Kada se, iz različitih razloga, poput pretilosti ili gubitka težine, ili kao rezultat određenih bolesti, veličina vaše ruke promijeni, potrebno je i nužno promijeniti veličinu prstena kako biste izbjegli sve gore navedene mogućnosti.

Kako prilagoditi veličinu prstena?

Kada sigurno (ne) treba razmatrati prilagodbu veličine prstena? U slučajevima kada je vaš prsten previše labav ili pak uzak samo u nekim trenucima, možda vam nije potrebna trajna prilagodba veličine prstena. Razmislite o tome kako vam prsten konzistentno odgovara. Ako je konzistentno previše labav ili uzak, tada vam je definitivno potrebno trajno rješenje za poboljšanje prilagodbe. Ali ako nije konzistentno neodgovarajuć, možda je bolje ne prilagoditi ga.
Neki čimbenici koji privremeno mogu utjecati na veličinu prsta su vrijeme (posebno ekstremne vrućine ili hladnoće), trudnoća, gubitak ili dobivanje na težini i konzumiranje velike količine soli. Ako su neki od ovih faktora mogući uzrok neodgovarajućeg prstena, najbolje je ne prilagođavati prsten i umjesto toga odabrati samo privremene alternative!

Kako promijeniti veličinu prstena?

Postoji mnogo alternativnih metoda promjene veličine prstena kod kuće. Međutim, najbolju stvar koju možete učiniti za prsten koji treba prilagodbu jest odnijeti ga upravo stručnjaku. Zlatari znaju kako se odnositi prema određenim materijalima poput zlatnog prstenja ili srebrnog, a prstenje s dijamantom vješto će znati prilagoditi draguljari. Uvijek je dobra ideja odnijeti prsten koji prilagođavate natrag u originalnu trgovinu nakita. To je zato što će zlatar ili draguljar već itekako biti upoznat s prstenom koji mu je donesen na prilagodbu. To će pomoći u osiguravanju da se prsten prilagodi ispravno uz očuvanje integriteta prstena tijekom procesa prilagođavanja.

Koliko se puta može prilagoditi prsten?

Kada razmatrate kako povećati ili smanjiti prsten, važno je imati na umu je li prsten već bio prilagođen veličini. Odgovor na pitanje koliko puta možete prilagoditi veličinu prstena ovisi o tome kome povjeravate da obavi posao kvalitetno. Ako se odlučite za tradicionalnu metodu prilagodbe, profesionalni i educirani zlatari obično preporučuju da prsten ne prilagođavate više od dva puta, jer višestruke prilagodbe mogu oslabiti prsten. Međutim, to uvelike ovisi o vrsti prstena koji imate, njegovo finoći izrade, širini, dizajnu te tome je li ukrašen dragim kamenjem i slično. Također materijal od kojeg je prsten izrađen važan je kod količine prilagodbe, jer, primjerice, prstenje od zlata moći će se prilagođavati više jer je zlato kao metal dovoljno meko za više savijanja i oblikovanja.

Što utječe na prilagodbu veličine prstena?

Postoji nekoliko čimbenika koji utječu na to koliko se veličina prstena može prilagoditi, stoga ćemo vam iznijeti neke od njih:

  1. Dizajn je najvažniji faktor za određivanje na koji se način prsten može prilagoditi veličini. Što je dizajn složeniji, to je posao kompliciraniji jer će cijeli prsten biti pogođen savijanjem metala tijekom procesa prilagodbe veličine.
  2. Stražnji dio prstena, odnosno obod prstena igra važnu ulogu u tome koliko se veličina vašeg prstena može povećati. Iako zlatar dodaje malu količinu metala traci kako bi povećao veličinu za 1 do 2 veličine, tanka traka se ne može tradicionalno prilagoditi jer će biti previše strukturalno slaba da izdrži svakodnevno nošenje nakon procesa. Jednostavni i širi obodi prstena mogu se smanjiti ili povećati čak šest do sedam puta.
  3. Drago kamenje i njihovi stilovi postavljanja na prsten mogu znatno utjecati na prilagodbu veličine. Određeno je kamenje vrlo krhko i osjetljivo na toplinu prirode, poput tirkiza, opala, smaragda i bisera. Može se dogoditi da zlatar mora rastaviti i ponovno izgraditi postavu prstena kako bi uklonio kamen, a to može uzrokovati oštećenje kamena.

Krupni plan ženske ruke s prekrasnim dijamantnim prstenom.

Zaključak

Prstenje se definitivno može gledati kao najzahtjevniji komad nakita. Tomu je razlog taj što prstenje mora točno i savršeno pristajati vašem prstu. Jedino u tom slučaju prsten neće biti labav i ne može skliznuti s vašeg prsta. Ili u drugom slučaju jedino tako možete imati ugodan doživljaj na prstu, a ne prsten koji vas steže i koji vam blokira protok krvi na prstu. Glavno je pitanje što kad se te stvari dogode. Kada vam se promijeni tijelo, pa tako i prsti i vaš prsten više ne pristaje? Utješit ćemo vas činjenicom da kada dođe do toga, ne morate baciti i zaboraviti na vaše najdraže prstenje, jer itekako je moguće promijeniti veličinu i prilagoditi prsten! Uz mnoga alternativna rješenja kod kuće koja možete napraviti u tom slučaju, mi vam ipak najtoplije preporučamo da u tom slučaju prsten na prilagodbu odnesete zlataru kod kojega ste prsten i kupili. Stručnjak će moći najlakše procijeniti prsten, mjeriti veličine i upotrijebiti svoje zlatarne vještine kako bi popravio vaš prsten!
 
Ukoliko imate još bilo kakvih pitanja ili nedoumica oko prilagodbe vašeg prstena, utoliko se ne ustručavajte pomoć potražiti kod našeg stručnog i ljubaznog osoblja u jednoj od naših poslovnica Zlatarne Dodić.

Besplatno gravirajte odabrani komad nakita uz jedan od tri predložena fonta. Nakit naručite na vrijeme jer je za isporuku personaliziranog nakita potrebno tri do pet radnih dana od dana primitka potvrde uplate narudžbe.

  • Besplatna gravura
  • Besplatna gravura

Na Dodić Diamonds prodajnom mjestu na adresi Ilica 46, Zagreb za Vas izrađujemo personalizirani nakit. Pošaljite nam skice ili fotografije željenog komada nakitaputem maila, društvenih mreža ili osobnom posjetom. Prije izrade unikatnih modela nakita, isti ćemo vizualizirati pomoću posebnog programa te izraditi 3D model nakita kako bismo bili sigurni prije same izrade da smo zajedno obratili pozornost na sve detalje. Uključit ćemo Vas u sve faze u procesu izrade unikatnog nakita.

  • 3D modeliranje
  • 3D modeliranje

Prilikom svake kupovine Dodić nakita dobit ćete otisnuti certifikat kvalitete nakita koji evidentira detalje Vaše kupovine i garantira navedenu kvalitetu nakita. Izdani certifikat kvalitete nakita ima identičnu važnost kao izdani račun koji ipak preporučujemo da čuvate prilikom svake kupovine. Nakit s dijamantima i (polu)dragim kamenjem ima poseban certifikat koji dodatno objašnjavanja čistoću, težinu, rez i boju kamena koji je sastavni dio odabranog/izrađenog nakita.

  • Certifikat kvalitete
  • Certifikat kvalitete
ESIF Financijski instrumenti Europska unija
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".
© Zlatarna Dodić
Globaldizajn d.o.o.